inbakeren

Inbakeren

Eeuwenoude techniek om een geborgen gevoel te creeën.

Met een inbakerdoek kan je een comfortabele omgeving creeëren voor je baby. Hierdoor zal hij zich meer op zijn gemak voelen en rustig worden.

Het inbakeren van je baby

Veel baby's hebben moeite met slapen. Ze zijn erg onrustig en beginnen te huilen, wat er toe leidt dat de baby nog vermoeider wordt en nog meer zal gaan huilen.

Een baby die oververmoeid is door problemen met het slapen kan geholpen worden ingebakerd te worden. Een baby die is ingebakerd in doeken ervaart gevoelens van veiligheid en geborgenheid, waardoor ze rustig kunnen slapen en uiteindelijk ook minder zullen huilen. Het inbakeren van je baby is een praktische oplossing voor slaapproblemen. Het is dus verstandig om na te gaan of inbakeren geschikt is voor je baby en hoe je dit het beste kunt gaan doen.

Verloskundige

Als je jouw baby stevig inbakert zal hij beter tot rust komen door de beperkte bewegingsvrijheid.

Charlotte Quincy, thuiszorg-medewerker.

Inbakeren

Het inbakeren van een baby houdt in dat je de baby in &eactue;én of meerdere doeken wikkelt. Waar voorheen elke baby uit gewoonte werd ingebakerd, wordt het inbakeren van een baby tegenwoordig vooral toegepast wanneer een baby moeite heeft met slapen.

Bij het inbakeren van een baby zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. De basis van het inbakeren houdt in dat de armen van de baby langs het lichaam worden gelegd en stevig worden ingepakt met een doek. Deze doek moet naast de armen ook goed de schouders bedekken, zodat de armen niet uit de doek bevrijd kunnen worden. De benen van de baby moeten niet te strak ingewikkeld worden om een goede ontwikkeling van de heupen te stimuleren. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de benen en voeten niet uit de doek kunnen ontsnappen. Wanneer dit wel gebeurt zou de baby gemakkelijk op zijn buik kunnen rollen.

Veilig inbakeren

Eeuwenoude techniek

Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden wanneer je besluit om je baby in te bakeren, waaronder de houding van de baby. Bij het inbakeren houd je de armen van je baby strak tegen zijn lichaam, waarna je ze strak inwikkelt. Het is belangrijk om de schouders ook goed in te wikkelen, om te voorkomen dat de baby zijn armen uit de doek kan bevrijden. Wanneer dit gebeurt komt de doek losser te zitten en kan het de mond en de neus van de baby bedekken, wat uiteraard erg gevaarlijk is.

Er kunnen een aantal problemen voorkomen wanneer je besluit om je baby in te bakeren. Omdat de veiligheid uiteraard ontzettend belangrijk is, is het een goed idee om je goed voor te bereiden wanneer je besluit om je baby in te gaan bakeren. Wanneer je te losse doeken gebruikt of als je de armen niet strak genoeg inwikkelt kan het zijn dat de baby zijn armen naast zijn hoofd kan neerleggen. Dit is erg gevaarlijk omdat de doeken zo de mond en neus van de baby kunnen bedekken.

Een ander probleem kan voorkomen wanneer de benen of voeten van de baby kunnen ontsnappen uit de doeken. De baby kan zich dan op zijn buik rollen, wat erg gevaarlijk is omdat de baby zijn armen niet vrij heeft en zich dus erg moeilijk weer om kan draaien.

We hebben een aantal filmpjes over inbakeren verzameld zodat je stap voor stap kan zien hoe je een baby veilig kan inbakeren.

Gezondheid

Voor een gezonde houding van je baby is het erg belangrijk dat de benen in een ontspannen houding kunnen liggen. Deze houding wordt ook wel aangeduid als een 'kikkerstand', een houding waarbij de benen in opgetrokken gespreid worden.

Je ingebakerde baby moet voldoende ruimte hebben om de benen zowel te spreiden als te strekken. Met name voor het heupgewricht is het erg belangrijk dat een baby dus voldoende ruimte heeft rond de benen.

Wanneer je elastische doeken gebruikt kan het zijn dat deze te veel weerstand bieden en dus een goede houding tegenhouden. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat de baby vanaf de schouders strak is ingewikkeld, maar dat de baby vanaf het heupgewricht voldoende ruimte heeft om de benen te kunnen strekken en spreiden.

Temperatuur bij de baby

Een ingebakerde baby kan het al gauw te warm krijgen als je geen rekening houdt met bijvoorbeeld het materiaal van de inbakerdoeken en de temperatuur en ventilatie van de omgeving.

Gebruik altijd inbakerdoeken van katoen en geen synthetische materialen. Synthetische materialen ventileren niet of nauwelijks en worden daarom afgeraden om te gebruiken.

Het is daarnaast verstandig om de doeken van te voren te wassen zodat ze voldoende vocht op kunnen nemen. Uiteraard is het niet verstandig om je baby in te bakeren wanneer hij koorts heeft, omdat de temperatuur dan al snel te hoog wordt.

De omgeving waarin de baby slaapt is daarnaast ook erg belangrijk. Zorg er altijd voor dat de kamer goed geventileerd is en dat de temperatuur van de kamer ook niet te hoog is.

Inbakerdoeken

inbakerdoeken

Het beste materiaal om te gebruiken voor het inbakeren van je baby is katoen. Een inbakerdoek van katoen ventileert goed, kan zich goed vormen om het lichaam van je baby en blijft daarnaast veel beter zitten.


Het is belangrijk om een doek uit te zoeken die de juiste dikte heeft. De perfecte doek om te gebruiken voor het inbakeren van je baby is een dunne en katoenen doek dat stevig is en niet elastisch.

Je kunt je baby inbakeren op een traditionele manier. Hiervoor heb je twee inbakerdoeken nodig die uiteraard niet te dik zijn. Deze traditionele manier is een erg goede en veilige manier voor het inbakeren van je baby en is vaak veiliger dan de meeste producten die worden verkocht voor het inbakeren. Door je baby zelf met doeken in te bakeren weet je zeker dat de doeken precies goed zitten en hoef je je geen zorgen te maken over de maten.

Het is altijd verstandig om het inbakeren van je baby te oefenen samen met een deskundige. Door goed onder begeleiding te oefenen zal je je baby altijd veilig kunnen inbakeren.

X Wij gebruiker cookies. Als u gebruikmaakt van onze website, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. meer informatie ok